Intézmény logója

Kitelepítettek Találkozója


Szerkesztette: Végh Ágnes
Tiszafüred, Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola
Esemény időpontja: 2021 szept 14


Hazánkban 1950 és 1953 között tizenkét zárt tábort hoztak létre (Árkus, Borsós, Borzas-Mihályhalma, Ebes, Elep, Erzsébet-tanya, Kócspuszta, Kónya, Kormó-puszta, Lászlómajor, Polgár-Lenintanya, Tedej) a szovjet gulág mintájára a Hortobágyi Államigazdaság területén.

Minden évben tartanak megemlékezést az egykoron idehurcolt rabok emlékére, akik minden bírósági ítélet nélkül kerültek ide.

Intézményünk számára fontos, hogy a felnövekvő nemzedék hiteles forrásokon keresztül ismerhesse meg történelmünk ezen időszakát.

Az elmúlt esztendőkben nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a fiatalok szűkebb környezetük történelmével megismerkedjenek. A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján már több alkalommal tartott rendhagyó történelem órát Csongovainé Zsákai Piroska, aki egykoron a kónyai zárt táborban töltötte gyermekéveit édesanyjával és öccsével. Ezen a hétvégén a táborok túlélőjeként vett részt a megemlékezésen.

A rendezvényen iskolánk aktív részt vállalt Végh Ágnes oktató kiállítási anyagának a bemutatásában, amely a Kovács Pál Művelődési házban került kiállításra.

A megemlékezésen intézményünk emlékkoszorúját Csabai Mária megbízott igazgató asszony és Végh Ágnes oktató helyezték el.